MGC Olomouc míří za titulem

14.06.2014 18:23

(reportáž z 3.Grand Prix a čtvrtého kola 3D Extraligy 2013/2014, Bystřice p. Hostýnem)
Nezvykle brzy, dvakrát v jednom měsíci se minigolfová špička sešla na dalším, již 4.kole 3D extraligy, tentokrát v Bystřici pod Hostýnem. Termínový posun 4.kola byl nutný z důvodu startu naší reprezentace na Nationen Cupu v Německu.
Hřiště v bystřickém parku je pověstné tím, že dráhy a překážky nejsou nijak náročné na překonání a jejich technický stav je vždy znamenitý. Jinak tomu nebylo ani letos. I když nutno podotknout, že domácí ještě na poslední chvíli domalovávali hraniční linie, což by se v den oficiálního tréninku stávat nemělo.
Situace v tabulce se, díky selhání obhájce titulu na posledním turnaji v Brně, řádně zdramatizovala a i proto bylo 4.kolo ostře sledované. Ukáže se, že výpadek pražského Tempa byl náhodný? Prokáže MGC Olomouc stoupající herní kvalitu? Zamíchá GC 85 Rakovník znovu kartami a bude ten třetí v zadu, který se nakonec bude smát? A kdo bude naopak ronit slzy na sestupových pozicích? I na tyto otázky měl bystřický turnaj dát odpověď. A protože jsme všichni velmi nedočkaví, pojďme se podívat, jak vše tuto neděli, probíhalo.
Tradičně kompletních sedm smíšených extraligových týmů v neděli ráno „zakleklo do bloků“ a ještě za ranní rosy rozehrály očekávaný souboj o důležité body pro boj o titul, ale i o setrvání v soutěži. První okruh se ukázal být takovým okruhem zahřívacím, jelikož a snad i díky nižší teplotě než panovala po čas tréninkových dní, výsledky nebyly takové, jaké lehké bystřické hřiště umožňovalo. A tak se o jeden úder ocitl v čele SK Tempo Praha (111 úderů), kterému ale na záda dýchal MGC Olomouc (112 úderů). Ani hráči MGC 90´Brno spolu s hráči Rakovníka a domácí Bystřice neměli zatím velkou ztrátu (114, 115 a 117 úderů). Jen o málo větší ztrátu nasbírali 1. MGC Děkanka Praha (124 úderů) a MGC Jedovnice (127 úderů). Potvrdilo se, že na bystřickém hřišti budou rozdíly mezi týmy minimální a v konečném účtování bude rozhodovat každá chybička, každý úder.
Po vlažnějším úvodu, jak se teplota vzduchu začala díky modré obloze a jarnímu sluníčku zvyšovat, začaly se zlepšovat i výkony olomouckých a rakovnických hráčů. Podle výsledků, hráče pražského Tempa sluníčko příliš nerozehřálo, jelikož i ve druhém okruhu pokračovali ve vlažném výkonu a nezachytili tak zlepšenou hru svých soupeřů. Oba týmy zahrály shodně skvělých 101 úderů a v tomto pořadí se také usadily na čele. Olomouc měla náskok tří úderů, Rakovník před Tempem pak dva. Z hráčů MGC Olomouc vyzařoval nezvyklý klid a pohoda, přesně ty vlastnosti, které po šest let zdobily mistrovské Tempo. Již na druhém turnaji po sobě drželi olomoučtí dirigentskou taktovku turnaje pevně v ruce a nic nenasvědčovalo tomu, že by jim měla vypadnout z ruky. Pořadí za vedoucí trojicí se také více ustálilo. Domácí tým se na čtvrtém místě odpoutal od hráčů Brna a s pohodlným náskokem šesti úderů se rozhodl atakovat třetí místo pražského Tempa. Brněnská „Devadesátka“ zase získala náskok na šestou pražskou Děkanku, která byla po dvou okruzích tři údery před MGC Jedovnice.
I ve třetím okruhu opět zahrál MGC Olomouc skvěle (103 úderů – M. Smejkal jako první pokořil všech osmnáct bystřických drah) a svůj náskok na čele navýšil o dalších pár úderů. Svou velkou příležitost v tomto okruhu totiž promarnili rakovničtí, kteří také hráli velmi dobře a nebýt „výsledkového úletu jednatřiceti úderů“ minulého vítěze GP v Brně, šli by jednoznačně do vedení. Jeho spoluhráči zahráli třetí okruh skvěle (19, 20, 19, 20) ale stačilo to pouze na udržení se na děleném druhém místě, jelikož Tempo přeci jen trošku zabralo a dva údery na Rakovník stáhlo. Nic méně ambice úřadujícího mistra jsou určitě větší a jakékoliv jiné umístění než první místo je pro ně neúspěch. To bylo ale před závěrečným okruhem velmi daleko, vzhledem k výtečné formě olomouckých hráčů a také k povaze hřiště, kde se jen velmi těžko dohání úderová ztráta. Bystřičtí hráči ve třetím okruhu opět ukrojili kousek z náskoku Tempa a přiblížili se jim už jen na šest úderů. I MGC Jedovnice se „zmátořila“ a nejen že se odpoutala z posledního místa, ale za pátou brněnskou „Devadesátkou“ se ocitla se ztrátou pouhých dvou úderů.
Do závěrečného okruhu šel MGC Olomouc s bezpečným devíti úderovým náskokem na Rakovník a Tempo. A právě i v tuto chvíli se prokázalo, jak je těžké na lehkém bystřickém hřišti dohnat větší ztrátu. I když MGC Olomouc v tomto posledním okruhu trošku polevil, slavil své druhé vítězství v řadě. Pražské Tempo totiž dokázalo z náskoku olomouckých hráčů umazat jen čtyři údery a muselo se tak spokojit až s třetí příčkou, jelikož rakovničtí zahráli výtečně. I díky „osmnáctce“ Standy Staňka, zahráli rovných 100 úderů, což byl nejlepší výkon dne. Bohužel pro ně ale ani to jim na prvenství nestačilo. Za MGC Olomouc zaostali o pouhý jeden jediný úder. Ve vyrovnávající se špičce je druhé místo po sobě pro GC Rakovník určitě výborné, ale mám takový pocit, že hořkost z tohoto druhého místa, budou rakovničtí jistě cítit dlouhou dobu. Všem totiž bylo nad slunce jasné, že k vítězství měl GC 85 Rakovník tentokrát opravdu neskutečně blízko. Čtvrtí skončili domácí minigolfisté, kterým na třetí příčku nakonec scházely tři údery. Vzepětí MGC Jedovnice mělo jen jepičí život, jelikož se v závěrečném okruhu jeho hráči vrátili ke své výsledkové mizérii a i proto, že tým MGC 90 Brno zahrál výborně, zůstali na předposlední pozici. Poslední místo pak obsadila pražská Děkanka, která bude mít na posledním turnaji základní části na domácí půdě poslední možnost, aby se v soutěži zachránila. Naopak hráči MGC Olomouc mohou v případě svého třetího vítězství v řadě udělat velký krok k zisku titulu po šesti letech.
Kdo by to byl na začátku jara řekl, když mělo Tempo v tabulce čtyřbodový náskok, že se nám ta liga takhle zdramatizuje. Pro český minigolf je to jedině dobře, jelikož by z tohoto soupeření mohla profitovat česká reprezentace a konečně ze šampionátu přivézt nějaký cenný kov. Že to není jen utopie, ukázalo pražské Tempo na minulých dvou European cupech, kdy dvakrát stanulo na bronzovém stupínku.
Extraliga teď bude mít víc než měsíční přestávku, do které se vejdou mj. krajské a zemské přebory a reprezentační výjezd na Nationen cup. 6.července se pak základní část extraligové soutěže uzavře na zmiňované pražské Děkance.

 

autor článku Vózr