MGC Olomouc odmítl svou korunovaci

11.07.2014 13:15

(reportáž z 4.Grand Prix a pátého kola 3D Extraligy 2013/2014, Děkanka Praha)
Minigolfová sezóna 2013/2014 nemilosrdně spěje ke svému závěru. Je to až k nevíře, vždyť jen nedávno jsme se vítali při startu jarní části 3D extraligy, a po tomto víkendu už se loučíme se dvěma celky, které počas sezóny nasbíraly nejméně bodů a nejvyšší soutěž, minimálně na rok, opouštějí. Kdo to je a jak se vyvíjí situace na čele tabulky se vám pokusím přiblížit v této krátké reportáži.
Poslední extraligové kolo základní části hostilo miniaturgolfové hřiště pražské Děkanky, které patří k těm technicky náročnějším a očekávalo se, zda MGC Olomouc potvrdí svou výtečnou formu z posledních dvou turnajů, kdy suverénně přejel všechny své soupeře a vyhoupl se po zásluze o dva body do čela tabulky před obhájce titulu SK Tempo Praha. Pokud by se teď na Děkance olomouckým podařilo uspět i do třetice, o titulu by už by bylo více méně rozhodnuto a na nadcházejícím mistrovství ČR už by prakticky o „nic“ nešlo.
V neděli ráno se tedy kompletních sedm smíšených extraligových týmů pustilo do hry s velkým očekáváním. Kdo se zachrání, kdo se sestoupí a kdo vykročí za titulem?
V prvním okruhu se ukázalo, že oba týmy, dělající si čáku na titul, jsou stále výkonnostně o malý kousek před ostatními, když oba zahrály shodně 112 úderů. Na třetím místě se usadil tým z Jedovnic, který byl jedním z těch, co měly pomyslný sestupový nůž na krku. Dalším ohroženým „druhem“ byl MGC 90´Brno, jenž se rovněž snažil ze všech sil a držel se za MGC Jedovnice v těsném závěsu se ztrátou pouhých čtyř úderů. Tím, kdo mohl sám zamíchat sestupovými kartami, přičemž sám již byl v soutěži zachráněn, byl tým z Bystřice pod Hostýnem. Leč po prvním kole se držel zpět, na pátém místě, se ztrátou jednoho úderu na Brno. Překvapením by se ale mohlo nazvat až šesté místo GC 85 Rakovník. Ani domácí hřiště nebylo nápomocno MGC Děkanka k lepšímu, jak poslednímu místu.
Ve druhém okruhu už ovšem bylo vidět velké odhodlání pražského Tempa, nedat svou kůži zadarmo a touhu, aby se o titulu rozhodovalo až v přímém souboji na MČR. Pražané totiž zahráli výtečné kolo, ke kterému zavelel jedinou zahranou „osmnáctkou“ nestor českých minigolfových hřišť, Milan Lipmann. Sto pět úderů byl nejlepší výkon dne, čímž olomouckým Tempo odskočilo až na rozdíl 12ti úderů. Oba týmy, soupeřící o záchranu, naopak zahrály stejný výsledek 117 úderů a rozdíl mezi nimi tedy zůstával čtyři údery. A protože týmy Bystřice i Rakovníka dál zůstávaly za svým stínem, nedošlo ani na dalších místech k žádnému pohybu, nevyjímaje poslední Děkanku.
V nastoleném trendu hodlalo Tempo pokračovat i ve třetím okruhu. A i když se výsledkově „zhoršilo“ o jeden úder, zahraných 106 úderů znamenalo navýšení náskoku na olomoucké o dalších deset úderů. A při vší úctě k letošní formě vicemistra bylo jasné, že o titulu opravdu rozhodne až Mistrovství ČR. Po čtyřech letech tak bude souboj o minigolfový trůn napínavý až do poslední možné chvíle.
Na třetím místě hrající MGC Jedovnice dělal vše pro svou záchranu, když ještě o jeden úder navýšil svůj náskok před Brnem. Ale ani tento náskok jedovnickým nedával jistotu záchrany. K tomu potřebovali pomoc od jakéhokoliv celku, který by se dokázal vklínit mezi ně a právě Brno, jelikož úderové skóre by při bodové rovnosti hovořilo pro brněnský tým. Ale jedovničtí hráči na nic nehleděli a byli odhodlaní udělat pro svůj úspěch maximum. Se slovy ze známého hitu slovenského spěváka Petera Nage, Poďme sa zachrániť, vykročili do čtvrtého okruhu vstříc svému osudu ale i „štěstíčku naproti“. Jak se ukázalo, tím týmem, mající osud obou týmů ve svých rukách, byli doposud nenápadní bystřičtí hráči, kteří se okruh od okruhu zlepšovali. A i když se v posledním okruhu mírně zhoršili, tým MGC´90 Brno závěrečný okruh nezvládl vůbec, zahrál o devět úderů hůř než jedovničtí a o sedm hůř než bystřičtí. Tím došlo pro hráče MGC Jedovnice k vytoužené konstelaci v konečné tabulce, kdy týmu z Brna scházel ten jeden bodík, o který je obrala na čtvrté místo se vyhoupnuvší Bystřice. Na turnaj na Děkance nebudou dobře vzpomínat ani rakovničtí, kteří se za celé čtyři okruhy nedokázali odpoutat z předposlední příčky. Nicméně jejich celkové třetí místo v tabulce nebylo nijak ohroženo, díky svému značnému náskoku před čtvrtou Bystřicí pod Hostýnem. Ta poslední příčka, a v celkovém součtu i sestupová, patří pražské Děkance.
Již za 10 dní se v Olomouci, na tamním kombi hřišti miniaturgolf-filzgolf, sejde prvních pět nejúspěšnějších smíšených družstev, čímž se uzavře jeden z nejdramatičtějších ročníků 3D extraligy s nejbláznivějším průběhem. Vždyť po dvou kolech měl obhájce titulu pětibodový náskok a zdálo se, že budeme svědky dalšího „nudného“ ročníku jako v předešlých letech. Jenže pak přišel nevídaný tempácký výpadek a po dalších dvou kolech byl v čele MGC Olomouc s dvoubodovým náskokem a jen krůček od zisku titulu po šesti letech. Ale ani on nedokázal v předstihu udělat ten rozhodující krok, a tak se o všem rozhodne až na závěrečném turnaji, na minigolfovém vrcholu, mistrovství ČR v Olomouci.

 

autor článku Vózr