MGC Olomouc zcela ovládl třetí extraligové kolo

13.06.2014 05:53

Druhé jarní kolo 3D extraligy smíšených družstev a celkově třetí, hostilo tuto neděli hřiště v Brně-Bohunicích, kde má své zázemí klub MGC 90´Brno. Miniaturgolfové hřiště se nachází ve spodní části listnatého parku, v těsném sousedství s mateřskou školkou, jehož mladé osazenstvo bylo vděčnou diváckou obcí pro páteční trénink zúčastněných hráčů. Za jejich hlasitého povzbuzování padlo v tréninku nejedno "eso" a hráči si přáli, aby tomu tak bylo i v turnaji samotném. Velmi zodpovědně se mj. na turnaj připravoval i dosavadní lídr tabulky z Tempa, který do Brna dorazil už ve středu. To ovšem ještě netušil, že nedělní výsledek turnaje bude pro něj stejně strastiplný, jako cesta z Prahy do Brna po rekonstruované dálnici D1. Ale nepředbíhejme událostem, vždyť turnaj právě začíná.
Všech sedm kompletních týmů se v neděli ráno sešlo na startu a pomaličku začínalo ukrajovat z předepsaných čtyř okruhů. Do prvního okruhu vlétl jako uragán tým MGC Olomouc, který na brněnském náročném hřišti zahrál vynikající výkon 109 úderů a pevně se usadil na špici. Svým výkonem tak hodil úřadujícímu mistrovi rukavici. Ten jí ovšem nezvedl. Z dosud neznámých důvodů pražské Tempo první okruh vůbec nezvládlo, zahrálo katastrofálně a po právu se na skoro všechny soupeře dívalo ze spodu průběžné tabulky. O překvapivě lehce uvolněnou pozici v horních patrech tabulky se svedl boj mezi týmy MGC Jedovnice (120 úderů), kterému připadla druhá pozice, 1. DGC Bystřice pod Hostýnem byl za 124 údery třetí, GC 85 Rakovník za 127 úderů čtvrtý, 130 úderů pak zahrál domácí tým a byl pátý, až šestý byl za 135 úderů "mistr" z Tempa. 1. MGC Děkanka Praha pak za 143 údery nemohl čekat nic jiného než průběžné místo poslední. Vědělo se, že MGC Olomouc bude hrát dobře, ale rozhodně se nečekalo, že dosavadnímu lídrovi tabulky, více jak rok v domácí soutěži neporaženému (naposledy se tak stalo 16.9.2012 na GP v Rakovníku) mistrovi z pražského Tempa, olomoučtí v prvním kole naloží děsivých 26 úderů. To bylo překvapivé i pro samotné olomoucké hráče. Překvapivé ale o to více příjemné.
A protože Hanáci cítili, že dnes je jejich den, dál hráli výborně a svůj náskok po druhém okruhu na všechny ještě navýšili. Před druhým v pořadí, kterým byli rakovničtí minigolfisté, jenž se výtečně zahraným druhým okruhem přehnali okolo svých soupeřů, měli náskok již 21 úderů. O úder zpět pak zaostával tým MGC Jedovnice, další úder pak ztrácel 1. DGC Bystřice pod Hostýnem. S jedenáctiúderovým odstupem pak na pátém místě zůstával domácí tým, šesté Tempo se jim pak přiblížilo už jen na jeden úder. Ale to určitě nebylo to, co si "tempáci" přáli. Zapoměl jsem se zmínit o jedné dost podstatné věci, která zajisté ovlivnila výkony drtivé většiny hráčů. Od prvního okruhu totiž foukal silný nárazový vítr, a bylo docela obtížné nalézt tu správnou chvíli pro zahrání přesného úderu. I s těmito nepříznivými klimatickými podmínkami si nejlépe poradili hráči MGC Olomouc, jenž i ve třetím okruhu zahráli nejlepší výkon a upevnili si svou pozici. A už jen se zájmem sledovali, kolik bodů jim pražské Tempo věnuje. To svým výkonem dělalo všechno proto, aby jich bylo co nejvíc, jelikož jeho hráči ani ve třetím okruhu ze sebe nedokázali setřást "deku, se kterou evidentně hráli, i když už se aspoň dokázali dostat o dva údery před domácí borce, a na dva údery se přiblížit k týmu MGC Jedovnice. Tomu totiž vůbec třetí okruh nevyšel a po skvělém úvodu se tabulkou propadal do nižších pater. To naopak rakovničtí pojistili své druhé místo před nadšeně bojujícími "bystřičáky". I ve čtvrtém okruhu MGC Olomouc dokázal svou jednoznačnou převahu, zahrál opět nejlepší okruh a po dlouhé době si tak mohl vychutnat vítězné pocity. Nutno dodat, že opravdu zaslouženě, jelikož převaha jeho hráčů byla naprostá a drtivá. Druhé místo si s přehledem pohlídal GC 85 Rakovník, který už v průběhu druhého okruhu využil skvěle hrajícího Petra Vosmíka, jenž nakonec také v celém turnaji zvítězil. Svými reportážemi se věnuji zejména smíšené soutěži družstev, ale dnes jsem musel udělat výjimku a zmínit se o individuálním výkonu "Bebého". Podle rakovnických statistik se totiž vítězství na celorepublikovém turnaji dočkal přesně ve svém sto druhém, k čemuž mu srdečně gratuluji!
A pojďme dál. Třetí místo připadlo 1. DGC Bystřice pod Hostýnem, a až deset úderů za ním skončil SK Tempo Praha. Teď bych tedy odpověděl na výše položenou otázku, kolik bodů do tabulky věnoval mistr vicemistru? Ano, jsou to celé čtyři body, čímž se souboj o titul náramně zdramatizoval. Nejen že se MGC Olomouc přiblížila Tempu na rozdíl jednoho bodu, ale své bude chtít v souboji o titul ještě povědět i GC 85 Rakovník se ztrátou pouhých tří bodů. Toto zdramatizování je pro průběh celé soutěže určitě velmi dobré (což si jistě hráči SK Tempo Praha nemyslí, jelikož cesta za sedmým titulem v řadě se jím tímto řádně zkomplikovala), ale pro nestranného diváka je tento fakt vítaný. Na pátém místě pak v turnaji skončil klub z Jedovnic, o pět úderů před domácím týmem, jenž si tak v boji o udržení na domácím hřišti moc nepřilepšil. 1. MGC Děkanka po mírném zlepšení na minulém GP na Tempu, opět obsadila až místo poslední a jejich naděje na záchranu se posouvá už do oblasti teorie. Ale nepředbíhejme. Do konce základní části stále schází odehrát dva turnaje, a ve hře je ještě spousta bodů. O ty se už za necelé tři týdny bude bojovat na hřišti v Bystřici pod Hostýnem, které je obtížností opakem tomu brněnskému.
Takže pokud nebudou padat z nebe trakaře a jiné zemědělské náčiní, jako třeba motyky a podobně, můžeme se díky vzrůstající kvalitě hráčů a jejich výkonů, těšit na super výsledky. Vždyť bystřické hřiště bylo svědkem českého rekordu pětičlenných smíšených družstev na čtyři okruhy, který výkonem 98 úderů v roce 2004, zahrál tým KDG Tovačov. Jen pro úplnost, současný rekord, který má hodnotu 95 úderů byl zahrán v roce 2009 v Kopřivnici a jeho držitelem je tým 1. DGC Bystřice pod Hostýnem.

 

autor článku Vózr